Μας ενδιαφέρουν τα απέραντα δάση μας; (της Μαίρης Ανδρεοπούλου)

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ;
ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ!
Η ΔΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει συμβεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στην κυρίαρχη κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας, που έχει επηρεάσει εξίσου σημαντικά την σχέση μας με την φύση και τα δάση μας.

Ολόκληρη η προσοχή και η επικέντρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και αυτών της κοινωνικής δικτύωσης είναι στραμμένη στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στην Αθήνα, καθώς και στα 10-20 υπέρ-τουριστικά νησιά μας.

Τα βουνά μας και τα μεγάλα δάση μας είναι πλέον στα αζήτητα…

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη χρεωκοπία της χώρας επέφερε και μια σειρά αρνητικών συνεπειών που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια έχει πάψει να υφίσταται αυτό που λέγεται «δασική διαχείριση».

Είτε για λόγους γραφειοκρατικούς, είτε για λόγους προτεραιότητας πόρων, τα δάση μας έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Η Δασική Υπηρεσία είναι πλέον υποτυπωδώς στελεχωμένη, διαχειριστικές μελέτες δεν γίνονται και ως εκ τούτου δεν γίνονται και οργανωμένες υλοτομίες.

Επιπλέον των παραπάνω, η συνεχώς εντεινόμενη εγκατάλειψη της Επαρχίας από νέο κόσμο και ιδίως της ορεινής Ελλάδας έχουν (όλα μαζί) μετατρέψει τα δάση μας σ’ ένα απέραντο χαλί βιομάζας, που συσσωρεύεται στο έδαφος.

Αν τυχόν υπάρξει μια ηθελημένη ή αθέλητη ανάφλεξη, πολύ φοβάμαι ότι στα μεγάλα δάση μας της Γκιώνας, του Παρνασσού, των Βαρδουσίων και της Οίτης, θα ζήσουμε σκηνικά όπως αυτά της Δαδιάς στον Έβρο. Η φωτιά πολύ απλά δεν θα σβήνει!

Χρόνος πολύς για αποφάσεις δεν υπάρχει. Πρέπει άμεσα να επανακαθοριστούν οι προτεραιότητες.

Η χώρα δεν σηκώνει άλλες τόσο μεγάλες οικολογικές καταστροφές, πολύ περισσότερο δεν τις αντέχει η περιοχή μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σ’ έναν Δήμο όπως είναι ο Δήμος Δελφών οφείλει να αναδείξει τα θέματα αυτά και να διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε εμείς να κάνουμε ως «Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών»!

Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος (Δήμος Δελφών – Δημοτική Ενότητα Γραβιάς)
Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών (Λουκάς Αναγνωστόπουλος)