Περιφρούρηση της λογικής (της Μαριάννας Καρανάσου)

Η ειρωνεία της χρονικής σύμπτωσης ενός τραγικού γεγονότος με την προεκλογική περίοδο, διάστημα που χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό, αλλά και αφιλτράριστες μεγαλοστομίες, φέρνει με εκκωφαντικό τρόπο στο προσκήνιο μια μεγάλη ανάγκη. Αυτή για κινήσεις ουσίας που θα επιτρέψουν τη σύνθεση ενός ανθεκτικού μετώπου μπροστά στους κραδασμούς της εποχής.

Ζούμε στην περίοδο του μετασχηματισμού των πόλεων σε έξυπνες και βιώσιμες, αλλά και σε εκείνη της υπερβολής που αγγίζει ενίοτε τα όρια της ισοπέδωσης. Και τι πιο εύπεπτο εξάλλου από ένα καλό σερβιρισμένο σύστημα που προειδοποιεί έγκαιρα, ανιχνεύει σφάλματα, επιλύει εξισώσεις και συχνά στέλνει ένα παραπλανητικό μήνυμα κινδύνου σε μια κοινωνία που νιώθει πως εκσυγχρονίζεται.

Μοναδικός τρόπος για να έχει αξία αυτή η μετάβαση, είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα. Τα συστήματα είναι πραγματικά έξυπνα και η απόκτησή τους αποδεικνύεται επιτακτικά αναγκαία, θα έχουν όμως ουσία μόνο όταν έχουν σαν καύσιμο την ανθρώπινη λογική. Όταν αυτά δεν συνδυάζονται, αποτελούν απλά επεξεργαστές και οθόνες ξεχασμένα κάπου σε ένα γραφείο. Ένα έργο, λοιπόν, για να αποκτήσει χαρακτηριστικά ουσίας απαιτεί όραμα, σχεδιασμό, ωρίμανση, συνέπεια, αλλά κυρίως, τεχνογνωσία και προετοιμασία της κοινωνίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο κίνδυνος του ανούσιου κι ενίοτε του επικίνδυνου είναι υπαρκτός.

Ένα από τα πολλά που θα πρέπει να διδαχτούμε από τα όσα συνέβησαν στη γειτονιά μας, είναι πως τα ανθεκτικά οχυρά φτιάχνονται με καλή μελέτη, γερά θεμέλια και αλληλέγγυους χτίστες.

Εμείς, οφείλουμε να διαθέσουμε ότι εφόδιο έχει ο καθένας μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Δωρίδα θα έχει μερίδιο στην ανάπτυξη, προετοιμάζοντας παράλληλα τους χρήστες της για μια πραγματική αλλαγή.

Καλή δύναμη στους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Μαριάννα Καρανάσου 
Αρχιτέκτονας μηχανικός
υποψήφια δημοτική σύμβουλος (Δήμο Δωρίδος – Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας
με τον συνδυασμό «Δωρίδα για όλους» (Γιώργος Καπεντζώνης)