Αθλητισμός και Τοπική Ανάπτυξη – Η περίπτωση του Στίβου (της Μαίρης Ανδρεοπούλου)

Την άνοιξη του 2020, μέσα στην έξαρση της πανδημίας covid, μια παρέα 3-4 φίλων αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα καινούργιο αθλητικό σωματείο στην περιοχή μας, ειδικά για τον Στίβο.

Επιλέξαμε το όνομα «Ηνίοχος» με τους πολλαπλούς συμβολισμούς και μέσα σε λίγες εβδομάδες μεγαλώσαμε την παρέα μας με πολλούς ακόμη φίλους του στίβου και του αθλητισμού γενικότερα.

Αφορμή για να ξεκινήσουμε αποτέλεσε το γεγονός ότι στην προηγούμενη δημοτική θητεία (2014-2019) είχαμε καταφέρει με πολύ κόπο και οργάνωση να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα δύο δημοτικά στάδια ώστε να κατασκευαστεί ελαστικό ταρτάν στίβου και γενικότερα να αναβαθμιστούν. Το δημοτικό στάδιο Άμφισσας και το προπονητικό κέντρο Παρνασσού (Πολυδρόσου).

Βλέπαμε δηλαδή μπροστά μας ως προοπτική την ανάπτυξη του Στίβου σε μια περιοχή που επί πολλά χρόνια απουσίαζε η οργανωμένη προσπάθεια στον χώρο αυτόν, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας που είχαν αφιερώσει την ζωή τους στον «βασιλιά του αθλητισμού».

Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε στην πορεία από πολύ και καλό κόσμο και πράγματι, μόλις τρία χρόνια μετά, βλέπουμε σημαντικά αποτελέσματα για την τοπική μας κοινωνία.

Το δημοτικό στάδιο Άμφισσας απέκτησε ταρτάν έξι διαδρόμων με τις νόμιμες προδιαγραφές, καθώς και σύγχρονο εξοπλισμό στίβου (εμπόδια, νέο στρώμα, βατήρες, ακόντια, σφαίρες κ.λπ.). Σε λίγες εβδομάδες θα φιλοξενηθούν και οι πρώτοι επίσημοι περιφερειακοί αγώνες της ΕΑΣ – ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο με το προπονητικό κέντρο Παρνασσού, καθώς το έργο αυτό (εδώ και τεσσεράμισι χρόνια ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα…) δεν έχει εκτελεστεί ακόμη. Ωστόσο, δεν απελπιζόμαστε. Οι άνθρωποι που δώσαμε τον εαυτό μας για να σχεδιαστεί, να μελετηθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό, θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να γίνει πραγματικότητα.

Στην πορεία των χρόνων αυτών, το εγχείρημα του Στίβου στην περιοχή μας απέκτησε σάρκα και οστά και άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Πολλά παιδιά, νέοι αθλητές, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο του Στίβου και τον αγάπησαν, ενώ άρχισαν να έρχονται και αξιόλογες διακρίσεις από αθλητές μας σε διάφορες διοργανώσεις.

Σημαντικοί δρομικοί αγώνες δημιουργήθηκαν και προσέλκυσαν ξένο κόσμο και δημοσιότητα στην περιοχή μας, όπως ο Ηνίοχος Δρόμος και το Sterea Run.

Το ΙΕΚ Άμφισσας παρήγαγε μια ολόκληρη τάξη καταρτισμένων και πιστοποιημένων προπονητών Στίβου.

Γενικότερα θα λέγαμε ότι, σε μια εποχή γενικής απαισιοδοξίας, ο Στίβος στην περιοχή μας άνθισε και έδωσε μια αχτίδα φωτός και ελπίδας.

Η όλη αυτή διαδικασία μπορεί ξεκάθαρα να χαρακτηριστεί και να μελετηθεί ως μια πετυχημένη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης μέσω του αθλητισμού.

Το ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι ότι δυνατότητες υπάρχουν πολλές στον τόπο μας, αρκεί να βρίσκονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τις αξιοποιήσουν!

Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος (Δήμος Δελφών – Δημοτική Ενότητα Γραβιάς)
Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών (Λουκάς Αναγνωστόπουλος)