Αθήνα, 11 Μαρτίου 2024
Δελτίο Τύπου
Κίνα, Ευρώπη και Αμερική στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στην πόλη των Δελφών από την Τετάρτη έως το Σάββατο, 10-13 Απριλίου 2024 με μία θεματική ενότητα αφιερωμένη στις προοπτικές της μεγαλύτερης ίσως ανερχόμενης δύναμής στον κόσμο, της Κίνας. Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πώς θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της παγκόσμιας γεωπολιτικής τάξης τις επόμενες δεκαετίες μία πιθανή κινεζική κυριαρχία; Βρίσκεται η Δύση σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα; Πώς επηρεάζει τις σχέσεις της ασιατικής χώρας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας; Πώς επηρεάζεται η συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ώστε να ενισχύσουν οι δύο πλευρές τη στρατηγική τους αυτονομία και ποιά είναι τα πιο θεμιτά μοντέλα συνεργασίας σε μια τέτοια περίπτωση;
Στα παραπάνω ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ειδικοί και αναλυτες και ακαδημαϊκοί εξειδικευμένοι στα θέματα της Κίνας. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συγκαταλέγονται o Zhiqin Shi, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Tsinghua University, ο Liu Qing, Διευθυντής του εμβληματικού βιομηχανικού ερευνητικού κέντρου της επαρχίας Jiangtsu JITRI, Cheng Li, ακαδημαϊκός και Διευθυντής του John L. Thornton China Center του Brookings Institution, Xuetong Yan, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Tsinghua University της Κίνας και Γενικός Γραμματέας του World Peace Forum, ο καθηγητής Yu Yongding, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας της κινεζικής Ακαδημίας επιστημών (IWEP – CASS), ο Paul E. Burrows, Γενικός Γραμματέας της WAITRO, της παγκόσμιας οργάνωσης βιομηχανικών και τεχνολογικών οργανισμών έρευνας, o Junzheng Xiao, Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Gong Peng, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Neysun A. Mahboubi, Διευθυντής του Penn Project για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Cyril Poulopoulos, Αναπληρωτής Διευθυντής του Great Britain China Centre της Μεγάλης Βρετανίας, Thomas Christensen, Διευθυντής του προγράμματος “China in the world” του Columbia University, James M. Lindsay, Senior Vice President & Maurice R. Greenberg Chair, Council on Foreign Relations, Bob Pape, καθηγητής και Διευθυντής του Chicago Project on Security and Threats του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, David Lubin, ερευνητής του Chatham House για την κινεζική οικονομία, Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Λέκτορας Κινεζικής κοινωνίας στο King’s College του Λονδίνου, και πλήθος άλλων ερευνητών από όλο τον κόσμο.
Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αποκτήστε το εισιτήριό σας εδώ.
Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι δωρεάν με εγγραφή εδώ.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (https://def-ix.delphiforum.
Κρατήστε την ημερομηνία:
10 – 13 Απριλίου 2024
Χώροι Διεξαγωγής: Δελφοί και Αράχωβα
#delphiforum
FOLLOW US: Facebook, Twitter, Linkedin.com, Ιnstagram
***
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.