Ποιο το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;

Η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους είτε για επανάληψη μέτρων που ισχύουν ήδη, είτε για μέτρα που παρατείνονται για λίγους μήνες, είτε για μέτρα που έχουν ήδη προϋπολογισθεί και ανακοινωθεί ξανά στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι το άθροισμα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι 3,4 δις, από τα οποία τα νέα μέτρα κοστολογούνται σε 404 εκατ, ενώ τα μέτρα που ήδη ίσχυαν είναι 2,6 δις ευρώ και οι επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων περίπου 460 εκατ. ευρώ. Άρα, στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν εξήγγειλε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη, πέρα από όσα ήδη εφαρμόζει -και που η αξία τους είναι τουλάχιστον συζητήσιμη, ή κάποια ελάχιστα νέα μέτρα που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα ευνοήσουν λίγους και τα υψηλότερα εισοδήματα.

Τα μέτρα που ήδη ισχύουν ή παρατείνονται και τα οποία ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη ΔΕΘ ως νέα μέτρα στήριξης:

  1. Αναστολή ειδικής εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα το 2022 (εξαιρούνται πάλι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι). Κόστος 767 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022).
  2. Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022. Κόστος 816 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022)
  3. Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%. Κόστος 183 εκατ. (μέτρο που είχε ήδη ανακοινωθεί πολλές φορές και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο, ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις).
  4. Επεκτείνεται η υφιστάμενη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022. Κόστος 275 εκατ. για το υπόλοιπο 2021 έως 6/2022 (επέκταση μέτρου).
  5. Επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος 169 εκατ. (επέκταση μέτρου).

(Π)