Υπόμνημα της Αφροδίτης Παπαθανάση προς την υπουργό Πολιτισμού, που επισκέπτεται τη Φωκίδα

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  προς  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΜΕΝΔΩΝΗ

20.9.2021

Με αφορμή την επίσκεψη της  Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, στην Άμφισσα και την σύσκεψη φορέων για θέματα αρμοδιότητάς της, την Τρίτη 21.9.2021 και σε συνέχεια των σημαντικών θεμάτων που Αυτοδιοίκηση και Φορείς θα θέσουν, θα ήθελα από την πλευρά μου να καταθέσω προτάσεις για  τα ακόλουθα ζητήματα:

  1. Την ανάγκη για την καταγραφή, συντήρηση και έκθεση των ανθιβόλων  Παπαλουκά.

Επείγον είναι το θέμα της συντήρησής τους και στη συνέχεια η συνεργασία Δήμου Δελφών και Υπουργείου Πολιτισμού για δημιουργία μόνιμης έκθεσης στην Άμφισσα και διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στην Αθήνα.

  1. Την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών και της ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης των αγιογραφιών Παπαλουκά στην Μητρόπολη Άμφισσας.
  1. Την αποκατάσταση των αγιογραφιών στο Μοναστήρι Προσηλίου.
  1. Την πρόταση, την ανάγκη, η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, να εξετάσουν δυνατότητες για δέσμευση πόρων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Καλλίου.
  1. Την πρόταση για τη δημιουργία έκθεσης  εποπτικού υλικού, με δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια, στην οποία παρουσιάζεται  η ιστορία του τόπου γύρω από την Λίμνη Μόρνου, από τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς χρόνους, με πρώτη επιλογή το δημοτικό σχολείο Δ.Κ. Μαλανδρίνου, με αναφορά στον αρχαίο Φύσκο.
  1. Την ανάγκη για έργο στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ. Θα μπορούσε, στη νέα προγραμματική περίοδο, να υπάρξει πρόσκληση ΕΣΠΑ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  που να αφορά έργο για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ και τη δαπάνη για την ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ που απαιτείται. Όπως γνωρίζετε χρειάζεται επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και  εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ, ενώ μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα πρέπει να ακολουθήσει και η μουσειολογική μελέτη.
  1. Συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, το Δήμο Δωρίδας και την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ για την δημιουργία μόνιμης έκθεσης οπτικοακουστικού υλικού, που θα αφηγείται την ιστορία της περιοχής, τις αλλαγές, το Κάλλιο, τα μνημεία και τις υποδομές που χάθηκαν με την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στον απολογισμό της Εταιρικής Ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν υπάρχει μια λέξη και μια δράση για την περιοχή του Ταμιευτήρα, ενώ μια εξαιρετική πρωτοβουλία, έκθεση για τα 90 χρόνια κατασκευής του φράγματος στον Μαραθώνα https://www.cnn.gr/focus/story/197145/90-xronia-fragma-marathona-gia-proti-fora-to-arxeio-tis-eydap-se-mia-monadiki-ekthesi

  1. Θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω, στα πλαίσια εκπαιδευτικού, επιστημονικού προγράμματος, σε συνεργασία του Υπ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με την  ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,  ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση έργου, μελέτες και κατασκευής, ενός πιστού αντιγράφου Γαλαξιδιώτικου καραβιού.

Με εκτίμηση

Παπαθανάση Αφροδίτη
τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ

< Πατήστε εδώ για να δείτε την πρόταση προς την Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας για την πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου. >

< Πατήστε εδώ για να δείτε την επιστολή προς τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών για την κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου Γαλαξειδιώτικου καραβιού. >