Ναυμαχία Αγκάλης – Την έσβησαν κι αυτή από τον Χάρτη

Τελικά, το είδαμε κι αυτό. Μιλάμε για το σπουδαίο ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας της Αγκάλης στην Ιτέα, όπου ενώ μέχρι και σήμερα ήταν οικοδεσπότες και διοργανωτές ο Δήμος Δελφών και η Δημοτική Ενότητα Ιτέας, παρουσιάζονται ξαφνικά ως κομπάρσοι, ενώ τις υποβαθμισμένες εκδηλώσεις της αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αντί να έχει σχεδιαστεί και προγραμματιστεί κάτι το μεγαλειώδης για τα διακόσια (200) χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, αντί να έχουν εγκρίνει στον περυσινό προϋπολογισμό ένα σοβαρό κονδύλι για της ανάγκες των εκδηλώσεων, κατέληξαν να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα σαφώς κατώτερο των περιστάσεων (όρος επιεικής) και μάλιστα την τελευταία στιγμή, όταν δηλαδή οι προσκλήσεις τυπώθηκαν μόλις εχθές 21 Σεπτεμβρίου για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις 25 και 26 του μηνός!

Πραγματικά, βγαίνει κυριολεκτικά κάποιος από τα ρούχα του όταν αναλογιστεί τους χειρισμούς του δημάρχου και των υπευθύνων για τον πολιτισμό στο δήμο μας. Ενώ ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο για τα διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης αναφέρθηκε με έμφαση στην ναυμαχία, όπου ο άγγλος Φιλλέληνας Φραγκίσκος Άστιγξ με το ατμοκίνητο πλοίο Καρτερία, επικεφαλής ελληνοβρετανικού στολίσκου, καταναυμάχησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, εδώ ο δήμος μας «σφυρίζει αδιάφορα» λες και είναι κάτι που δεν τον αφορά.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι χωρίς την ναυμαχία της Αγκάλης η έκβαση της επανάστασης θα ήταν διαφορετική. Αυτή την ιστορική αλήθεια την αγνοούν οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο μας. Όταν στις αρχές του περασμένου Ιούλη σε ανακοίνωσή μας αναφερθήκαμε στο γεγονός της διαρκούς υποβάθμισης της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, πραγματικά δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα καταλήγαμε στην απόλυτη κατάντια.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών