Δελφοί – Πιάσαμε πάτο! (Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών)

Διαβάζοντας στον τοπικό τύπο την τοποθέτηση του Δημάρχου κου Ταγκαλή, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 21η Σεπτέμβρη στο Δημαρχείο  Άμφισσας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του Βουλευτή Φωκίδας, αναφορικά με τα θέματα της κατασκευής συνεδριακού κέντρου στους Δελφούς καθώς και για την πορεία υλοποίησης του χώρου στάθμευσης οχημάτων στην ίδια πόλη, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.

Δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου Δελφών

Μια «πρωτοβουλία» της σημερινής δημοτικής αρχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταλήγει σε μικρό χρονικό διάστημα σε ναυάγιο.

Πριν λίγο καιρό, ζητήθηκε η εγγραφή πίστωσης 620.000 ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (Αριθ. Απόφασης 168/2021) μόνο για την μελετητική διαδικασία με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, για μια επένδυση της τάξης των 100.000.000 ευρώ (υπολογισμοί του ποδαριού). Όλοι αναρωτηθήκαμε τότε βέβαια: «και πού θα γίνει αυτό;», γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες χωροθέτησης στο Δελφικό Τοπίο Η απάντηση κρατήθηκε μυστικό επτασφράγιστο…

Κι εκεί που η δημοτική αρχή ανέμενε δήθεν το έργο να πάρει την πορεία του, η αρμόδια Υπουργός δημόσια ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοιου είδους κατασκευή εντός ζώνης Α’ του Δελφικού Τοπίου.

Αναρωτιόμαστε απλά, εάν ξεκινάς την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλεπήβολου έργου, που θεωρητικά μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει (ή έστω διερευνήσει…) εκ των προτέρων ότι μπορούν να αρθούν οι όποιοι περιοριστικοί όροι, τότε πραγματικά μόνο για προχειρολόγος και οπορτουνιστής μπορείς να χαρακτηριστείς και σίγουρα μη ικανός να αναλάβεις τα σοβαρά καθήκοντα που συνεπάγεται η θέση σου.

Δημιουργία Χώρου Θέσεων Στάθμευσης στους Δελφούς

Μια αδήριτη ανάγκη για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης τόσο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών αλλά και της ίδιας της πόλης. Πριν από λίγα χρόνια, ξεθάβοντας το έργο έπειτα από λήθαργο πολλών ετών, πετύχαμε την έγκριση εκτέλεσης του έργου εντός δημοτικής έκτασης 11 στρεμμάτων και μάλιστα στην ζώνη Α΄ Δελφικού Τοπίου, καθώς και της έγκριση του ΚΑΣ για την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου και παραδώσαμε την συνολική μελέτη σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το έργο ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η σημερινή δημοτική αρχή όμως οδήγησε το πολυπόθητο αυτό έργο στο απόλυτο φιάσκο. Ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί κατά το έτος 2018 κονδύλι 1.500.000 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με αίτημα της σημερινής δημοτικής αρχής το κονδύλι της Περιφέρειας εκτοξεύτηκε στα 3.500.000 ευρώ.

Κι ενώ ο δήμαρχος υποσχέθηκε πέρυσι ενώπιον Συνέλευσης των κατοίκων των Δελφών ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2021, το έργο θα έχει δημοπρατηθεί, σήμερα διανύοντας πλέον τον τρίτο χρόνο θητείας της η δημοτική αρχή ανακαλύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα στην είσοδο και έξοδο των μεγάλων οχημάτων, σύμφωνα με την τοποθέτηση του δημάρχου στην σύσκεψη!

Πραγματικά ανεξήγητο, εάν αναλογιστεί κάποιος το πώς δέχθηκε η Περιφέρεια να υπερδιπλασιάσει το κόστος του έργου χωρίς να έχει κάνει έλεγχο του φακέλου και των συνοδευτικών εγγράφων! Πώς επίσης θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να μην έχουν εναντιωθεί γραπτώς στον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται ο αποχαρακτηρισμός;

Τα λόγια είναι περιττά κε Ταγκαλή. Ή προχωράτε με μοναδικό γνώμονα και σκοπό την ανάπτυξη του τόπου, κλείνοντας τα αυτιά σας στις συμβουλές των λίγων που πρεσβεύουν άλλα πράγματα και  ίσως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, ή κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως «ο δήμαρχος του τίποτα». Σας απέμειναν δύο χρόνια, ας μην σπαταληθούν κι αυτά χωρίς λόγο και αιτία.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών