Πεθαίνοντας (αμέριμνοι) στα… Βαλκάνια

Νικόλ Λειβαδάρη
Πηγή: Anatropinews.gr / 3.11.2021

Το πρώτο δόγμα ήταν το γνωστό… «μη σώσουν» (να εμβολιαστούν). Το δεύτερο είναι ότι «δεν εξισώνουμε την πίστη με τα κομμωτήρια». Και το τρίτο είναι πως για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στην χώρα φταίει το ότι… είμαστε Βαλκάνια.

Και τα τρία φέρουν την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη, με το τελευταίο να αποκτά πλέον και σφραγίδα Μαξίμου δια στόματος Άκη Σκέρτσου.

«Στην Αττική έχουμε 70% εμβολιασμένους και στη Θεσσαλονίκη 55%. Στην βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά είναι χαμηλότερα γιατί το ίδιο γίνεται και στα Βαλκάνια», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης. Για να προσθέσει ότι «αν δείτε τα Βαλκάνια είναι στο 30%. Ο,τι είναι δίπλα από τα Βαλκάνια δεν εμβολιάζεται, τέλος».

Σήμερα, το δόγμα Γεωργιάδη διεύρυνε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος: «Ανήκουμε», είπε, «στον Βαλκανικό χώρο όπου τα ποσοστά εμβολιασμού, είναι τα μισά από ό,τι είναι στη χώρα μας», ενώ στην επισήμανση ότι η Πορτογαλία έχει ποσοστό εμβολιασμού σχεδόν 90%, εξήγησε: « Η Ελλάδα είναι μεταξύ ανατολής και δύσης, η Πορτογαλία ανήκει στη δυτική Ευρώπη».

Ιστορικά, μάλλον ζούμε στιγμές ιδεολογικού και γεωπολιτικού αναθεωρητισμού 45 χρόνια μετά την γνωστή ρήση Καραμανλή. Ηταν το 1976 όταν ο ιδρυτής της ΝΔ δήλωνε, απευθυνόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, το περίφημο «ανήκομεν εις την Δύσιν». Τελικά, μάθαμε ότι παραμένουμε, και πεθαίνουμε (αμέριμνοι) ως… Βαλκάνιοι.

Και επ’ αυτού η κυβέρνηση ουδεμία ευθύνη φέρει. Γενικώς, άλλωστε, από την αρχή της πανδημίας, στην Ελλάδα είτε πεθαίνουμε λόγω μειωμένης ατομικής ευθύνης, είτε λόγω γεωγραφικού και πολιτισμικού DNA.

Πολιτικά, η κυβέρνηση απλώς επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο εγχείρημα των εμβολιασμών, ότι δεν προτίθεται να πάρει οριζόντια περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, και πως δεν σκοπεύει να ρισκάρει σύγκρουση με προνομιακά εκλογικά της κοινά – είτε πρόκειται για τους σκληρούς αντιεμβολιστές, είτε τον κλήρο και το ποίμνιο. Εν ολίγοις, μεταξύ υγειονομικού και πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση διαμηνύει καθαρά ότι η απόλυτη προτεραιότητά της παραμένει το δεύτερο.

Εδώ, οι απόλυτοι αριθμοί λένε πως πέρσι, στις 7 Νοεμβρίου, η Ελλάδα μπήκε στο πιο σκληρό και παρατεταμένο lockdownτης Ευρώπης με 2448 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, 24 θανάτους και 196 διασωληνωμένους. Τώρα, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 59,5%, με 6.700 ημερήσια κρούσματα, με 60 θανάτους και με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 400, τα μέτρα εξαντλούνται στα υποχρεωτικά rapidtestγια την είσοδο των ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Κοινώς, στα εμπορικά κολλάει, στις τράπεζες κολλάει – στις εκκλησίες, στα σχολεία και στο μετρό δεν κολλάει.

Οι αριθμοί λένε επίσης πως η Πορτογαλία, με πληθυσμό ανάλογο με την Ελλάδα, είχε στις 2 Νοεμβρίου 450 νέα κρούσματα, η Iσπανία (με πενταπλάσιο πληθυσμό) 5.820, η Ιταλία (με εξαπλάσιο πληθυσμό) 4.877 και η Γαλλία (με επταπλάσιο πληθυσμό) 6.329 κρούσματα.

Ενώπιον αυτών των δεδομένων, οι πληροφορίες λένε πως οι επιδημιολόγοι πάτησαν «κόκκινο» συναγερμό. Και στην χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη αρκετοί εξ αυτών ζήτησαν πολύ πιο ριζικά και οριζόντια μέτρα – ακόμη και τοπικά lockdown, καθώς και πλήρη απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε όλους τους κλειστούς χώρους, από την εστίαση έως τα σούπερ μάρκετ και, βεβαίως, και τις εκκλησίες.

Αντί αυτών των μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης διαμήνυσε ότι ούτε τοπικά lockdown, ούτε οριζόντια μέτρα προβλέπονται. Οι δε πληροφορίες λένε και πάλι ότι στις συσκέψεις στο Μαξίμου, η βασική αγωνία που κατατέθηκε ήταν να μην σταλεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση κινείται επιθετικά και εχθρικά έναντι όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Το γιατί, μάλλον το εξηγεί η πρόσφατη ανάλυση του προέδρου της ΜetronAnalysisΣτράτου Φαναρά: «Στο δημοσκοπικό ερώτημα», είχε πει στις αρχές του μήνα, «από που προέρχονται οι αντιεμβολιαστές, τα δικά μας ευρήματα είναι πολύ σαφή. Δεν είναι από την αριστερά, είναι από την άκρα δεξιά…. Άρα λοιπόν, από εκεί κυρίως έλκει τα προβλήματά του ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία».

Τούτων δοθέντων, είναι μάλλον προφανές από που έλκει τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων και η… βαλκανική Ελλάς. Ή άλλως (μετά τον Αγιο Δημήτρη) ο Θεός των Βαλκανίων να βάλει το χέρι του…