Χάνι της Γραβιάς (2021 – 2022): Ιστορική Ασέβεια!

Το 2021 (ακριβώς στην συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση) ο Δήμος Δελφών «ξέχασε» να εορτάσει την επέτειο της ένδοξης μάχης της Γραβιάς (8 Μαΐου 1821).

Τότε (έπειτα από δική μας διαμαρτυρία) ψέλλισαν ως δικαιολογία ότι δεν φταίει ο Δήμος, γιατί δήθεν την οργανωτική ευθύνη έχει κατά το νόμο η Περιφέρεια (δηλαδή η Π.Ε. Φωκίδας). Αυτά βέβαια ακούστηκαν ως αστείες προφάσεις απ’ όσους γνωρίζουν, διότι στην πραγματικότητα πάντα ο Δήμος διοργάνωνε κατ’ ουσίαν την μεγάλη αυτή γιορτή και η Περιφέρεια απλά αναλάμβανε ένα μέρος της δαπάνης. Τα ίδια επίσης επικαλέστηκαν και πέρυσι τον Σεπτέμβρη για τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Αγκάλης στην Ιτέα, όπου και πάλι ο Δήμος Δελφών δεν είχε καμία συμμετοχή!

Φέτος (που δεν υπάρχει πλέον ούτε η επαναλαμβανόμενη «καραμέλα» της πανδημίας…) αναμέναμε όλοι έναν μεγαλοπρεπή και αντάξιο της Ιστορίας εορτασμό. Είχαμε μάλιστα την τύχη να είναι η φετινή 8η Μαΐου ημέρα Κυριακή, δηλαδή είχαμε τις ιδανικές προϋποθέσεις για ένα λαμπρό τριήμερο.

Και πάλι όμως η δημοτική αρχή μας επιφύλαξε (μία ακόμη) δυσάρεστη έκπληξη! Ο εορτασμός δεν πραγματοποιήθηκε κατά το επετειακό τριήμερο, χωρίς καμία αιτιολόγηση (σαν να μη συμβαίνει τίποτα…), ενώ μεταφέρθηκε σχεδόν εν κρυπτώ για το ερχόμενο τριήμερο. Ακούγεται μάλιστα ότι στην πραγματικότητα αυτό συνέβη διότι το σαββατοκύριακο που πέρασε, συνέπεσε να πραγματοποιείται στην Αθήνα το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, όπου κάποιοι από τους διοικούντες ήταν σύνεδροι.

Πρόκειται για κατάντια! Πρόκειται για ιστορική ασέβεια! Όπως είπαμε και πέρυσι, η επέτειος αυτή είναι ιεραρχικά η σημαντικότερη στον Δήμο μας, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφού είναι χαρακτηρισμένη ως «εθνική επέτειος» (και όχι «τοπική», όπως όλες οι υπόλοιπες). Ας επισημάνουμε το αυτονόητο: Οι εθνικές επέτειοι δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός για να τις εορτάζει όποτε και εφόσον τον βολεύει… Κανείς ακόμη δεν έχει το δικαίωμα να «ξηλώνει» ελαφρά τη καρδία μακροχρόνιες προσπάθειες πολλών ανθρώπων για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Φαίνεται όμως ότι ακόμη και το πανεθνικής εμβέλειας ιστορικό αυτό γεγονός, κατάφερε να το ευτελίσει και να το υποβαθμίσει σοβαρά η νυν διοίκηση του Δήμου Δελφών. Πλέον εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει… Ας αναλογιστούν και οι συμπολίτες μας από την πλευρά τους αν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική για το μέλλον μας, με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές που βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα δημοτικής δράσης.

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

…………………………………………..

Από τον Εορτασμό του 2018