Ανασχηματισμός Αντιδημάρχων Δήμου Δελφών: Ομολογία αποτυχίας της δημοτικής αρχής (του Λουκά Αναγνωστόπουλου)

Με την απόφαση της 26ης Απριλίου ο δήμαρχος κος Π. Ταγκαλής έκανε αλλαγές στην σύνθεση των εννέα αντιδημάρχων, τόσο σε αρμοδιότητες όσο και σε πρόσωπα δημοτικών συμβούλων. Έτσι παρατηρούμε τα παρακάτω:

H Δημοτική Ενότητα Δελφών μένει «ακέφαλη», δηλαδή χωρίς κατά τόπο αντιδήμαρχο, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του σχεδίου Καλλικράτης. Η ιστορική έδρα του δήμου μας, η οποία έδωσε και το όνομά της στον Δήμο Δελφών, παρακμάζει μέρα με την ημέρα. Την χαριστική βολή της έδωσε η απόφαση του δημάρχου να αφήσει χωρίς διοίκηση την δημοτική ενότητα. Χωρίς υλοποίηση κανενός αναπτυξιακού έργου, επί μια τριετία, αφήνεται πλέον οριστικά στην τύχη της!

Η Δημοτική Ενότητα Ιτέας, παρατημένη κι αυτή στην τύχη της εδώ και αρκετό καιρό, αποκτά δύο αντιδημάρχους! Έτσι φαντάζεται η σημερινή διοίκηση ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ξεχασμένης πόλης από δήμαρχο και διοικούντες. Ακόμη και η μοναδική παιδική χαρά στο παραλιακό μέτωπο, πηγή ανάσας για εκατοντάδες παιδάκια, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή. Αλήθεια πως θα προχωρήσουν οι διοικούντες στα μεγάλα και ουσιώδη που χρειάζονται για να αποκτήσει η παραλιακή μας πόλη την χαμένη της αίγλη;

Η Δημοτική Ενότητα Άμφισσας αποκτά επίσης δυο αντιδημάρχους. Μετά από τρία έτη απραξίας, που μάλλον αναλώθηκαν στο ράβε-ξήλωνε του κυκλοφοριακού καθώς και στην αποτυχημένη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, όλα θα διορθωθούν δια μαγείας με την σύμπραξη δύο αντιδημάρχων! Παλιά προεκλογικά κόλπα θυμίζει η κατάσταση, προς άγρα κάποιων επιπλέον ψήφων. Αποτέλεσμα μηδενικό, χωρίς δικαιολογίες.

Για τις Δημοτικές Ενότητες Παρνασσού και Γραβιάς, οι αντιδήμαρχοί τους φαντάζουν με υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου, όπου χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες – κατά τόπο αντιδήμαρχοι, στην ουσία παραμένουν απλοί τοποτηρητές της κεντρικής εξουσίας.

Στην Δημοτική Ενότητα Γαλαξειδίου, το μοντέλο μεταβάλλεται και έτσι από τους δύο αντιδημάρχους μέχρι εχθές, επανερχόμαστε στον έναν. Εκεί μάλλον αντιλήφθηκαν εγκαίρως την αποτυχία του συστήματος με τους δύο αντιδημάρχους και άλλαξαν ρότα.

Κοντά στους εννιά αντιδημάρχους και τρεις εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, να μοιάζουν με τους φτωχούς συγγενείς. Αφού δεν είναι αντιδήμαρχοι ας έχουν κάποιο τίτλο!

Τελευταίο αλλά εξίσου σοβαρό, το θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Για τις ίδιες ουσιαστικά αρμοδιότητες (τουρισμός-πολιτισμός-παιδεία-αθλητισμός-κοινωνική αλληλεγγύη) υπάρχουν δύο αντιδήμαρχοι και ένας εντεταλμένος σύμβουλος. Απορίας άξιο το πώς θα δώσουν λύσεις.

Συμπερασματικά. Οδηγούμαστε προς το τέλος της δημοτικής θητείας με παραγωγή σχεδόν μηδενικού έργου σε όλους τους τομείς καθώς και στις προτεραιότητες που είχαν τεθεί από την σημερινή διοίκηση στην έναρξη της αυτοδιοικητικής θητείας και με ένα καινούριο διοικητικό σχήμα που απλώς θα παρακολουθεί τα θέματα αλλά θα αδυνατεί να δίνει λύσεις.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Επικεφαλής Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών