Το βάλτωμα των δημοτικών έργων και οι τεράστιες ευθύνες Ταγκαλή (του Λουκά Αναγνωστόπουλου)

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21ης Μαρτίου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Ταγκαλής, ενημέρωσε το σώμα ότι λόγω των μεγάλων αυξήσεων που έχουν επέλθει στις τιμές της ενέργειας καθώς και στα υλικά των κατασκευών, πολλά από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται στον δήμο μας, κινδυνεύουν να χαθούν, εάν δεν έχουν ήδη χαθεί. Μάλιστα διευκρίνισε ότι μόνον όσα πραγματοποιούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ προχωρούν προς το παρόν απρόσκοπτα.

Αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος, με άρθρο παρέμβασή του στα τοπικά ΜΜΕ, ενημέρωσε αναλυτικά για τα έργα που είχαν δρομολογηθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες κατά την περασμένη θητεία, αλλά και για το ποια είναι η σημερινή κατάσταση. Μάλιστα κατέληγε σχεδόν προφητικά «Εν κατακλείδι, προτείνω και παροτρύνω δημόσια τον κ. Δήμαρχο να αναδιατάξει άμεσα τις δυνάμεις του Δήμου! Ας μείνουν λίγο παραπίσω σκέψεις και σχέδια δευτερεύουσας σημασίας. Το επείγον σήμερα είναι να απορροφηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αυτά τα εξασφαλισμένα κονδύλια και να εκτελεστούν τα σημαντικά παραπάνω αναπτυξιακά έργα και προγράμματα. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η κλεψύδρα έχει πλέον αρχίσει να αδειάζει.»

Δυστυχώς και μετά από μόνο λίγες ημέρες ο κος Ταγκαλής και με πρόσχημα την δραστική αύξηση των κοστολογίων κατασκευής, μας ενημέρωσε για τις αρνητικές εξελίξεις. Θα μπορούσαν όμως τα γεγονότα να είχαν διαφορετική τροπή; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι.

Θα μπορούσαν, εάν ο ίδιος ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, εργάζονταν με συνέπεια να υλοποιήσει άμεσα τα δεκάδες έργα και δράσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Αντ’ αυτού προτίμησε να βρει ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να «παγώσει» σχεδόν το σύνολο των έργων. Άλλοτε του έφταιγαν οι μελέτες που ήταν δήθεν ελλιπείς, άλλοτε του έφταιγε ο σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής, άλλοτε οι κυβερνητικές ή οι περιφερειακές επιλογές, όλο και έβρισκε τρόπους να βάλει τρικλοποδιές σε όλα αυτά που είχαν σχεδιαστεί και που σίγουρα εάν προχωρούσαν θα έκαναν και την διαφορά για τον τόπο μας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος. Τον χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων στην Δ.Ε. Άμφισσας, την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Δ.Ε. Ιτέας, τον δημοτικό χώρο στάθμευσης στους Δελφούς, το αθλητικό κέντρο Δ.Ε. Παρνασσού, την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου και τόσα άλλα ακόμη.

Σήμερα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο σε όλους τους δημότες, ότι η αναιτιολόγητη χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση σχεδόν του συνόλου των προγραμματισμένων και δρομολογημένων έργων και δράσεων μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση, όπου οι προϋπολογισμοί των έργων θα αναθεωρηθούν υποχρεωτικά, οι εργολάβοι θα αδυνατούν να ανταποκριθούν με τα σημερινά κοστολόγια και θα εγκαταλείπουν τα έργα ακόμη και προτιμώντας να πληρώσουν τις ρήτρες καθυστέρησης.
Από την άλλη πλευρά, προφανώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα αρχίσουν να εκλείπουν, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η κυβέρνηση θα αναγκασθούν να δεσμεύσουν οικονομικούς πόρους, προκειμένου να στηρίξουν τις βασικές λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες τους, (μισθοδοσία και συντάξεις, εκπαίδευση, σύστημα υγείας, κοινωνική μέριμνα κ.ά.), αλλά και να συγκρατήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Το συμπέρασμα είναι προφανές. Όταν αφήνεις τον χρόνο να κυλήσει αναιτιολόγητα, σίγουρα θα βρεθείς ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος και ανέτοιμος όταν οι πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις αλλάξουν προς το χειρότερο.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Επικεφαλής Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών