«Το παιδί, το σώμα του και οι άλλοι. Όρια και άγγιγμα», ομιλία – συζήτηση για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, 13 Μαΐου 2022, Άμφισσα

Ομιλία – συζήτηση για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας διοργανώνει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στις 18:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Δελφών το Κέντρο Ημέρας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Π. Σακελλαρόπουλος, Ν. Φωκίδας. Η δράση με τίτλο «Το παιδί, το σώμα του και οι άλλοι. Όρια και άγγιγμα» πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Άμφισσας.

«Το σώμα των παιδιών είναι μόνο δικό τους κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν από νωρίς. Η επαφή, το άγγιγμα, είναι κυρίαρχα στη μάθηση κάθε παιδιού στη μικρή του ηλικία. Μέσα από την αφή μαθαίνει τον κόσμο, αλλά και το δικό του σώμα. Ποια είναι το «καλό» και το «κακό» άγγιγμα; Τι σημαίνουν για τα παιδιά τα όρια που θέτουμε στο άγγιγμα; Πότε και πως μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους, των άλλων και να αντιδρούν στη λέξη «όχι»; Είναι μερικά ερωτήματα που οι γονείς χρειάζεται να απευθύνουν στα παιδιά τους, προκειμένου να τα ευαισθητοποιήσουν στο θέμα του αυτοελέγχου του σώματός τους αναφέρει η Αθανασία Τζιμαρά, Λογοθεραπεύτρια, Εκπ. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ν. Φωκίδας της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος. Η κα Ιωάννα Αργυροπούλου, Παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ν. Φωκίδας της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος συμπληρώνει «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν μια υγιή εικόνα του σώματός τους. Χρειάζεται να δούμε τι είναι φυσιολογικό και τι θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Πέρα από τον σημαντικότατο γονεϊκό ρόλο, σπουδαίο ρόλο παίζει και το σχολείο μέσα από τα μαθήματα της αγωγής ζωής.»

Σκοπός της συνάντησης είναι να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και να εκφραστούν προβληματισμοί για τους τρόπους που επικοινωνούν και θέτουν όρια οι γονείς, το σχολείο στα παιδιά και πώς τα παραπάνω συνδέονται με την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Το θέμα θα προσεγγίσουν οι κα Ιωάννα Αργυροπούλου και Αθανασία Τζιμαρά.

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ.2.1/ΕΧ/53068/111146/Δ7-9.9.21 σχετική έγκριση υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας που έχει λάβει η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος από τη Γενική Δ/νση σπουδών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε: 2265023333 ή στείλτε e-mail: kentrohmerasfoki@gmail.com
Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας δείτε εδώ.