ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΛΦΩΝ: ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει όποιος καλοπροαίρετα και απ’ τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 20 Μάη, τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων. Σε μία φαινομενικά «αδιάφορη», «ουδέτερη» συνεδρίαση –με βάση τη θεματολογία της ημερήσιας διάταξης– αναδείχθηκε ξεκάθαρα ο ρόλος της τοπικής διοίκησης και των δήμων ως συνέχεια του αστικού κράτους σε τοπικό επίπεδο. Ως υλοποιητή δηλαδή των αντιλαϊκών ευρωενωσιακών και κυβερνητικών πολιτικών, που όμως λόγω της μεγαλύτερης εγγύτητας του θεσμού και των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων με τα λαϊκά στρώματα, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να περνάνε πιο εύκολα και «εύπεπτα» τις πολιτικές αυτές.
Στα αζήτητα λοιπόν οι ανάγκες των βρεφών και των νέων εργαζόμενων ζευγαριών της Ιτέας, καθώς το βρεφικό τμήμα του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού δεν πρόκειται να λειτουργήσει, τουλάχιστον τη νέα χρονιά. Παρότι, μετά από χρόνια, είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις, ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στις προσλήψεις του αναγκαίου ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, γιατί με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουνε παγώσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια οι προσλήψεις στο δημόσιο και στους δήμους. Ούτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ μπορεί να λειτουργήσει με προσλήψεις συμβασιούχων, γιατί τα βρέφη της Ιτέας δεν πληρούνε τα αριθμητικά ευρωενωσιακά κριτήρια, άρα το κόστος πρέπει να το επωμιστεί ο Δήμος, που με τη σειρά του, θα το μετακυλίσει στους γονείς στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας…
Στα αζήτητα και οι ανάγκες των ηλικιωμένων, των συνταξιούχων. Με τις δημοτικές υπηρεσίες πρόνοιας υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, τις σχετικές δομές να υπολειτουργούν, η μέριμνα των ηλικιωμένων αφήνεται στον εθελοντισμό… Με σχετικό πρόγραμμα της Περιφέρειας που «τρέχει» πανελλαδικά, ιδιωτικό ίδρυμα – εταιρία αναλαμβάνει να βρει εθελοντές να κρατάνε συντροφιά σε ηλικιωμένους… Με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό, καθώς ποιος και πως θα ελέγχει τους εθελοντές, κανείς δεν ξέρει… Πρόκειται για προγράμματα που υλοποιούνται με τις ευλογίες του κράτους και της κυβέρνησης, που συνεχώς περιστέλλει τις σχετικές δαπάνες, μπουκώνοντας ταυτόχρονα ζεστό χρήμα διάφορες ΜΚΟ και «σκιτζήδες» που έχουν κάνει την κοινωνική πρόνοια και μέριμνα, επιχείρηση. Ακαταμάχητο επιχείρημα για να μπει ο δήμος Δελφών σε αυτό το πρόγραμμα, ήταν πως του προσφέρεται δωρεάν!!! Φυσικά, αφού όλες αυτές οι εταιρίες με το μανδύα του «μη κερδοσκοπικού» χρηματοδοτούνται, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από χορηγούς στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» αυτών που κατά τ’ άλλα εκμεταλλεύονται αισχρά τον μόχθο των εργαζόμενων.
Την ίδια στιγμή, με μεγάλη ευκολία βρίσκονται 30 χιλιάδες ευρώ για να πληρωθεί ο διοργανωτής του ράλι Ακρόπολις για να κάνει μία (1) ειδική διαδρομή στα όρια του Δήμου. Και αυτό εντάσσεται στα πλαίσια συμφωνίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υφυπουργείου Αθλητισμού να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις φιέστες και τη ρεκλάμα των μονοπωλίων του κλάδου του αυτοκινήτου. Κοκορομαχούνε μάλιστα με στόμφο η δημοτική αρχή και η μείζον αντιπολίτευση, ποιος απ’ τους δυο τους πληρώνει πιο γρήγορα και πιο πολλά, για πιο πολλές ειδικές διαδρομές, στο όνομα πάντα της «ανάπτυξης»…
Και απ’ αυτά τα δύο «μικρά», ως προς την πολιτική βαρύτητα που τους αποδίδουν, θέματα αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως συνολικά η κοινωνική πρόνοια, στο βαθμό που αναλογεί στην τοπική διοίκηση σήμερα, δεν χωράει στο σύστημά τους γιατί έχει κόστος. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Με το δικό του σχέδιο και το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του θα βάζει πρώτο στόχο, κύριο καθήκον της κοινωνίας την ικανοποίηση των διευρυμένων σύγχρονων αναγκών. Με υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας κρατικές, δωρεάν για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των βρεφών της λαϊκής οικογένειας, την πραγματική φροντίδα και μέριμνα των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.
Άμφισσα, 22 Μάη 2022