ΟΠΕΚΕΠΕ σε λήθαργο

20/5/2022

Δελτίο Τύπου

ΟΠΕΚΕΠΕ σε λήθαργο

H Κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αγροτική Οικονομία της χώρας, όπως έδειξαν και οι αστοχίες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 που υποβλήθηκε στην ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένα, διατυπώνει ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και εγκυρότητα του Σχεδίου, που δεν διασφαλίζει πραγματικά την ανθεκτικότητα της Γεωργίας ούτε και την ιδιαίτερα κρίσιμη διατροφική ασφάλεια της χώρας, ενώ παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρηθούν ριζικά οι στόχοι και ο έλεγχος της επίτευξής τους! 

Τα βασικότερα «κόκκινα» σημεία που επιστρέφονται για αναθεώρηση στη «μετεξεταστέα» κυβέρνηση εστιάζουν: 

Στην πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση και την ουσιαστική στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Στην ενίσχυση της εμπορικής και διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών.                                      

Στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.                             

Στις περιορισμένες δυνατότητες της περιβαλλοντικής διάστασης του Σχεδίου.

Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί και η άκρως προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις συνεχιζόμενες προβληματικές πληρωμές, στην οποία φέτος προστέθηκε και η προβληματική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο κ. βουλευτής, με φαντασμαγορική φιέστα, είχαν εγκαινιάσει το νέο Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Άμφισσα, όπου η σημασία της λειτουργίας του γραφείου είναι σημαντική, όπως ανέφεραν, αφού αγρότες και κτηνοτρόφοι στερούνταν των δυνατοτήτων και υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω αυτού. 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως είναι κυριολεκτικά άφαντος!                                                                                                     

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι «Η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr . Καμία, όμως, αίτηση δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών. 

H αγωνία των Ελλήνων αγροτών για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων εν μέσω μιας χρονιάς που η ακρίβεια των εφοδίων και της ενέργειας εξαφανίζει το αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να παραταθεί άλλο εξαιτίας ολιγωρίας και αστοχιών της κυβέρνησης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φωκίδας αναρωτιέται, εκτός από φιέστες και τυμπανοκρουσίες, σε ποιες άμεσες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί ο κ. βουλευτής ώστε να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και -χωρίς καθυστερήσεις- στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες;

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.