Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι κυνικές ομολογίες Γεωργιάδη, Σκρέκα και Οικονόμου, δίχως να πραγματοποιείται η παραμικρή παρέμβαση.
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, δημιουργώντας μια αποπνικτική κατάσταση σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί τής κυβέρνησης εμφανίζονται τουλάχιστον προκλητικοί, καθώς είτε προτρέπουν τους καταναλωτές να προστρέξουν στη… βοήθεια ιδιωτών, όπως έκανε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην περίπτωση του ρεύματος, είτε προειδοποιούν για την έλευση αυξήσεων (ωστόσο είναι εδώ…), όπως έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους πολίτες να κάνουν… έρευνα αγοράς, μέσω του e-katanalotis. Βέβαια, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο Άδ. Γεωργιάδης, το ζήτημα είναι καθολικό και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, κάτι το οποίο παραδέχονται πλέον ανοιχτά και τα κυβερνητικά στελέχη.
Οργή από τις δικαιολογίες Άδωνι
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για έκρηξη των τιμών σε πολλά προϊόντα, δεδομένης και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες, και πρότεινε στους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα e-katanalotis, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πρόκληση προς τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».
«Οι υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ρεύμα και πρώτες ύλες είναι η πραγματικότητα των πολιτών και όχι η εξωραϊσμένη εικόνα της κυβέρνησης» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ενώ σχολίασε ότι το «κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπενθυμίζοντας ότι «από τις 16 Ιουλίου έχουμε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα ανατιμήσεων. Ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή». «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
Αμηχανία Οικονόμου και… καρτέλ
Έκδηλη είναι και η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο ίδιος δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο σχετικά με πληροφορίες για αύξηση της τιμής του καφέ και του ψωμιού.
Ο ίδιος τόνισε: «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μία παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει. Επαναλαμβάνω ότι εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε βαθμό που να μην πάμε στο άλλο άκρο, στρεβλώνοντας την αγορά, προφανώς και θα γίνουν, ειδικά για τα πεδία που αφορούν τον πολύ κόσμο και εκεί βεβαίως που θεωρούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα».
Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι η ακρίβεια είναι παρούσα εδώ και ένα τρίμηνο, με την κυβέρνηση να κάνει δηλώσεις περί ενδεχόμενων πιθανών παρεμβάσεων στο μέλλον δίχως να δείχνει διάθεση να «χτυπήσει» τα καρτέλ που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά.
Και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων 1 στις 4 έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.
Ανησυχία για τα στοιχεία
Με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.
Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «μείγμα» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.
Γιάννης Αγουρίδης
Avgi.gr / 4.9.2021