«Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Φωκίδας σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» (Ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Φωκίδας, Δρόσου Παρασκευά, προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας)

Άμφισσα, 24/5/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Φωκίδας σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης»

To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του μέτρου «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει ενίσχυση 40 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς συμπεριλαμβανομένων και των ελαιοπαραγωγών της Φωκίδας.

Ως γνωστόν οι ελαιοπαραγωγοί Φωκίδας παράγουν κυρίως επιτραπέζια ελιά και αυτό αποδεικνύεται από την ελάχιστη παραγωγή που υπήρξε πέρυσι και αυτή μόνο από τον Ελαιώνα Άμφισσας όπου πουλήθηκε στους εμπόρους ως βρώσιμη ελιά. 

Το Υπουργείο με μια ακατανόητη και άδικη απόφαση εξαιρεί από το πρόγραμμα τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, με την δικαιολογία ότι έχουν δηλώσει στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ τους ελαιώνες τους ως διπλής κατεύθυνσης. 

Ο μόνος λόγος που έχουν δηλωθεί  έτσι είναι λόγω του κόστους των ασφαλίστρων που είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες της περιοχής μας και τίποτε άλλο. Η επιτραπέζια ελιά Άμφισσας εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου ως εξαιρετικό προϊόν και η λέξη αδικία είναι μικρή για να περιγράψει την συμπεριφορά του αρμόδιου Υπουργείου απέναντι στους Αγρότες της Φωκίδας όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάτοχος ελαιόδεντρων φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να αποζημιώνεται στο παρελθόν από τον ΕΛΓΑ λόγω φυσικών καταστροφών.

Ερωτάται ο περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την άρση της αδικίας αυτής εις βάρος των αγροτών της Φωκίδας,

Με εκτίμηση

Δρόσος Παρασκευάς
(Στερεά… Υπεροχής)