Πολιτικές και δράσεις ενσωμάτωσης Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στον Δήμο Δελφών – Πόλη της Άμφισσας (Επιστολή της Αφροδίτης Παπαθανάση)

27/5/2022

Κύριε Περιφερειάρχη, 
Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, 
Κύριε Δήμαρχε Δήμου Δελφών, 

Πολιτικές και δράσεις ενσωμάτωσης Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς και στον Δήμο Δελφών – Πόλη της Άμφισσας

Αξιότιμοι Κύριοι, 

Στην Άμφισσα,  εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει ολιστικός σχεδιασμός που να αφορά πολιτικές και μέτρα ένταξης πληθυσμών Ρομά. Πολιτικές και μέτρα που να βοηθούν ειδικά τα παιδιά Ρομά, που αποκλείονται ακόμη και από δράσεις συμμετοχής σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, από δράσεις οργανωμένου παιχνιδιού, ενώ σαφώς υπάρχει πρόβλημα εγκατάλειψης από το σχολείο.

Τα φαινόμενα αυτά, απλά ως κοινωνία τα παρακολουθούμε. Κρίνουμε ανθρώπους το κατά πως μας βολεύει, τη στιγμή που οικογένειες Ρομά  «ήρθαν» πριν χρόνια, ως εκλογικός μηχανισμός και μετά η τύχη τους ήταν να παραμείνουν στα χωράφια σε παράγκες. 

Θα σας παρακαλούσα, στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών και του Περιφερειακού Προγράμματος και του Υπ. Εργασίας, περιφερειακή και εθνική στρατηγική για την ενσωμάτωση των Ρομά, να αναλάβετε την ευθύνη που εκπορεύεται από τον ρόλο σας ως Αυτοδιοίκηση και να δείτε μέτρα και πολιτικές με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αλλά και με έμφαση στα παιδιά. 

  • Μικρές κινήσεις, όπως ΚΔΑΠ προσχολικής ηλικίας σε καταυλισμούς ΡΟΜΑ έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν είναι ούτε πολύπλοκη, ούτε δαπανηρή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ, να στηθεί. 
  • Ολιστικές κινήσεις πολιτικής, μπορεί και οφείλει η Αυτοδιοίκηση να εκπονήσει σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπ. Εργασίας, το ΕΚΠΑ για ζητήματα εκπαίδευσης και τις Ενώσεις και τους Διαμεσολαβητές των ΡΟΜΑ. 

Δεν μπορεί να ζουν πληθυσμοί ανάμεσα σε φίδια, χωρίς νερό, χωρίς καμιά υποδομή και όλοι, Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία, Εκκλησία να κάνουμε πως δεν βλέπουμε. 

Η παραβατικότητα και η ένταση αυτής, από Ρομά, που δικαιολογημένα  ανησυχεί, οφείλεται κυρίως στα γκέτο, στις συνθήκες αποκλεισμού από μόνιμη δουλειά, στον αποκλεισμό των παιδιών από δραστηριότητες. 

Επικίνδυνες και παραβατικές συμπεριφορές, πχ ναρκωτικά, είναι στην ευθύνη της Αστυνομίας να τα αντιμετωπίσει, 

Ποιος όμως αντιμετωπίζει την ρίζα του προβλήματος της παιδικής παραβατικότητας, ή της θέσης σε επαιτεία ή την απομάκρυνση των παιδιών από σχολεία; Ποιες δομές ασχολούνται συστηματικά για την αντιμετώπιση όλων αυτών;  Πόσα παιδιά κάθε χρόνο χάνουν ευκαιρίες να ζήσουν μια καλύτερη ζωή μετρά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μετρά κανείς;  

Πιστεύω πως και η Ειδική Γραμματεία σας έχει ενημερώσει εκτενώς και σύλλογοι ή απλοί άνθρωποί σας έχουν, σας έχουμε παρακαλέσει τελικά κάτι να κάνετε. 

Έχετε στην Περιφέρεια πόρους του Κοινωνικού Ταμείου, υπάρχουν προγράμματα από το ΕΚΠΑ για την αντιμετώπιση θεμάτων εκπαίδευσης ανηλίκων και ενηλίκων και την αντιμετώπιση της σχολικής εγκατάλειψης, υπάρχουν οι Ενώσεις Ρομά που μπορούν να μπουν παράλληλα με την Ειδική Γραμματεία του Υπ. Εργασίας σε κοινότητες και να βοηθήσουν για τα απαραίτητα ολιστικά πολυετή προγράμματα. 

Σας ζητάμε να κάνετε τα αυτονόητα.

Να μιλήσετε με όλους τους παραπάνω, Ειδική Γραμματεία, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Διαχειριστική Στερεάς, ΕΚΠΑ, Ενώσεις Ρομά και Διαμεσολαβητές, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν άμεσες δράσεις και πολυετείς δράσεις, 

Ενδεικτικά, 

Άμεσα, δεν χρειάζονται ούτε υψηλοί προϋπολογισμοί, ούτε χιλιάδες ώρες δουλείας για να στηθούν,   ΚΔΑΠ προσχολικής ηλικίας, ή για συμμετοχή παιδιών σε ποδοσφαιρικές ομάδες ή δράσεις παιχνιδιών, ή κινήσεις ενισχυτικής διδασκαλίας. 

Για τα ζητήματα στέγης, που χρόνια τώρα στην Άμφισσα, μιλάτε για «εναλλακτική της πρότασης Παναγιωτόπουλου λύσης» , εκπαίδευσης ενηλίκων, προγράμματα σε διάρκεια για απασχόληση, για μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των Γυναικών Ρομά, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και  διάθεση από το Δήμο και την Εκκλησία να καλλιεργήσουν κλίμα κοινωνικής συναίνεσης. Πόρους για όλα αυτά και για πολλά αλλά, οφείλει να εξασφαλίσει, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της πρόγραμμα η Περιφέρεια. 

Ακόμη και στοιχειώδεις υποδομές, έως φύγουν σταδιακά άνθρωποί από τους καταυλισμούς, που για δεκαετίες εκεί τους αφήσατε, οφείλουν να γίνουν, όπως αποτροπή νερών να λιμνάζουν, απεντομώσεις, δυνατότητες για νερό, έστω με υποδομή δεξαμενής. βασικές υποδομές υγιεινής – πρόκατ κατασκευές.

Σας παρακαλώ να αναλάβετε δράση.

Περιμένουμε χρόνια να γίνει κάτι.

Κάθε χρόνο η μη δράση φέρνει χειρότερα αποτελέσματα, εντείνει τον αποκλεισμό.

Με εκτίμηση

Αφροδίτη  Παπαθανάση 
Οικονομολόγος

Επισυνάπτονται :

  1. Περιφερειακή Στρατηγική ενσωμάτωσης Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.
  2. Περιφερειακός σχεδιασμός για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 
  3. Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030

Περιφερειακή Στρατηγική ενσωμάτωσης των Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 2014-2020

http://stereaellada.gr/new-page-2-6-4-3-2-2-2-2-q-2

Οι Ειδικοί Στόχοι(ΕΣ) που εξειδικεύουν και εφαρμόζουν την παραπάνω στρατηγική επιλογή είναι οι ακόλουθοι:

ΕΣ-1:Διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών στέγασης στις οικογένειες Ρομά

ΕΣ-2:Ανάπτυξη δικτύου υποδομών και διασφάλιση της πρόσβασης στους υφιστάμενους οικισμούς των Ρομά

ΕΣ-3: Καταπολέμηση του Αναλφαβητισμού – Διάδοση της Δια Βίου Μάθησης

ΕΣ-4: Προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά μέσω ενίσχυσης της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην αγορά εργασίας

ΕΣ-5: Βιώσιμη ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων Ρομά

ΕΣ-6: Ενίσχυση και διάδοση της επιχειρηματικότητας των Ρομά

ΕΣ-7:Αξιοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας από τις τοπικές κοινωνίες των Ρομά

ΕΣ-8: Ανάπτυξη Δικτύου Υποδομών Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Φροντίδας

ΕΣ-9: Κοινωνικοποίηση – Προετοιμασία των Παιδιών Ρομά για την ομαλή ένταξή τους στην Εκπαιδευτική Διαδικασία και καταπολέμηση της Μαθητικής Διαρροής

ΕΣ-10: Βελτίωση των Σχολικών Επιδόσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων

ΕΣ-11:Ισότιμη πρόσβαση των Ρομά -ιδίως των παιδιών, των νέων και των γυναικών- σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

ΕΣ-12:Ισότιμη πρόσβαση των Ρομά σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, με έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης

ΕΣ-13:Καλλιέργεια, προώθηση και διεύρυνση της εξωστρέφειας των κοινοτήτων των Ρομά και ανάπτυξη Εταιρικών Σχέσεων με Κοινωνικούς και Επαγγελματικούς Φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών.

Περιφερειακός σχεδιασμός για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 

http://stereaellada.gr/wp-content/uploads/2018/08/stratigikh_FKE_P3C_ROMA.zip

 

Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030

http://www.opengov.gr/minlab/wp-content/uploads/downloads/2021/12/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%88%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AC-2021_2030_21_12_2021_final.pdf