Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαλειοποιεί και πάλι το προσφυγικό για να «χαϊδέψει» τα ακροδεξιά ακροατήρια!

Στην ομιλία μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών κ.λπ.» υποστήριξα ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελεί ενίοτε μια απαραίτητη πρακτική ώστε να καθίσταται η νομοθεσία κατανοητή και άμεσα προσβάσιμη. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος «Κώδικας» περιλαμβάνει αρκετές αστοχίες, ασάφειες, και επαναλήψεις, ενώ είναι αμφίβολο αν πρόκειται πραγματικά για «Κώδικα», αφού δεν κωδικοποιεί μόνο υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά περιλαμβάνει πολλές νέες διατάξεις, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να τύχει διαφορετικής επεξεργασίας!

Ωστόσο, τόνισα πως το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι ο Κώδικας εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό, το οποίο ακυρώνει την ουσία του. Μετά από τρία χρόνια γεμάτα από την ιδεοληπτική ρητορική για μια Ελλάδα «φρούριο» και «ασπίδα» της Ευρώπης, γεμάτα από θεσμικές παλινωδίες, όπως την κατάργηση και επανασύσταση του Υπουργείου, την υπονόμευση και διάλυση του Προγράμματος «ESTIA», και τελικά τον διεθνή διασυρμό της χώρας, με καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, πώς να πιστέψουμε τώρα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο;

Πλέον βαδίζουμε προς τις εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θέλει και πάλι να χαϊδέψει αυτιά στο δεξιό ακροατήριό της και να ξαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το προσφυγικό. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εργαλειοποιήσει το τεράστιο αυτό ζήτημα για να μαζέψει τις ξενοφοβικές ψήφους που πλέον πολλά κόμματα στα δεξιά της διεκδικούν!

Γιώτα Πούλου

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί της αρχής, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελεί ενίοτε μια απαραίτητη πρακτική ώστε να καθίσταται η νομοθεσία ένα συνεκτικό σύνολο διατάξεων, κατανοητό και άμεσα προσβάσιμο στους δικαστικούς λειτουργούς, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στους πολίτες και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, αλλοδαπούς και λοιπά. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος Κώδικας, για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών όπου συγκεντρώνονται τα διάσπαρτα νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, περιλαμβάνει αρκετές αστοχίες, ασάφειες, επαναλήψεις, αλλά και προσθήκες για τις οποίες αναφέρθηκαν προηγούμενα και άλλοι συνάδελφοι. Μάλιστα, ο χρόνος που επιλέγεται για την κωδικοποίηση είναι άκαιρος, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ξέρουμε όλοι, γνωρίζουν ότι συζητά το νέο πλαίσιο μετανάστευσης και προαναγγέλλεται κιόλας την πιθανή αλλαγή του.

Είναι αμφίβολο μάλιστα, αν είναι πραγματικά “Κώδικας”, αφού όπως είπαμε δεν κωδικοποιεί μόνο υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά περιλαμβάνει πολλές νέες διατάξεις και ως εκ τούτου θα έπρεπε να τύχει διαφορετικής επεξεργασίας. Ωστόσο, εσείς επιλέξατε αυτή τη μορφή, η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη μορφή, όχι φυσικά για λόγους καλής νομοθέτησης και δήθεν επιτελικότητας, αλλά για να περάσει πακέτο όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει άμεσα και αβασάνιστα και για να στήσει ακόμα ένα επικοινωνιακό μήνυμα περί δήθεν νοικοκυρέματος.

Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι, ότι ο κώδικας εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό που ακυρώνει αυτόματα και την ουσία του. Μετά από τρία χρόνια γεμάτα από ιδεοληπτική ρητορική για την Ελλάδα φρούριο και ασπίδα της Ευρώπης γεμάτα από θεσμικές παλινωδίες, υποκριτικές και προσχηματικές πολιτικές, στοχοποίηση των προσφύγων και διεθνή διασυρμό της χώρας με καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, έρχεστε, τώρα, η κυβέρνηση για να μας πείτε, τι; 

Συστηματικά όμως, κυρία Υπουργέ, χρησιμοποιείτε τη συζήτηση για το προσφυγικό για να δείξετε την αντίθεσή σας στο, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ το διαχειρίστηκε. Τουλάχιστον, τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προστατεύσει τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους που έρχονταν στις ακτές μας και να τους βοηθήσει να φτάσουν στους προορισμούς τους, στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, αλλά και την ελληνική κοινωνία να κρατήσει όρθια και την εθνική κυριαρχία να προστατεύσει. 

Και όλα αυτά χωρίς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, χωρίς να γίνει η χώρα μας στόχος πρωτοφανούς κριτικής από τη διεθνή κοινότητα, όπως τώρα. Πλέον βαδίζουμε στις εκλογές και θέλετε πάλι να χαϊδέψετε τα αυτιά στο δεξιό ακροατήριο και να ξαναφέρετε στον δημόσιο διάλογο το προσφυγικό, αλλά το ενδιαφέρον σας είναι υποκριτικό και η κοινωνία το γνωρίζει. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να εργαλειοποιήσετε και πάλι το προσφυγικό για να μαζέψετε και ξενοφοβικές ψήφους που πλέον πολλά κόμματα στα δεξιά σας την διεκδικούν. Γιατί πώς θα σας πιστέψουμε ότι θέλετε να νοικοκυρέψετε δήθεν το θεσμικό πλαίσιο, όταν εσείς πρώτα διαλύσατε το Υπουργείο το 2019 και μετά άρον άρον τρέξατε να το ξαναστήσετε όταν καταλάβατε ότι ήταν λάθος σας. Όταν ασκείτε πολιτική μόνο με απευθείας αναθέσεις. Όταν έχετε αντικαταστήσει τη δημόσια διοίκηση με γαλάζιους μετακλητούς που διοικούν το Υπουργείο. Όταν κάνετε αναθέσεις εκατομμυρίων σε εταιρείες συμβούλων. Όταν υπονομεύεται το πρόγραμμα «Εστία» και μετά του βάζετε λουκέτο, θέλοντας να γεμίσετε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, στα πανάκριβα αυτά κλειστά κέντρα που έχετε δημιουργήσει. Όταν φέρνετε μια εντελώς προσχηματική κυρία Υπουργέ και προβληματική στρατηγική ένταξης, με μόνο σκοπό τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να απογειωθούν οι απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους.

Επομένως, επί της ουσίας, ο κώδικας αυτός θεσμοποιεί και νέες διατάξεις και τις κωδικοποιεί πλέον, διατηρώντας ένα καθεστώς παρεκκλίσεων από την αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας. Νοθεύοντας δηλαδή, το πνεύμα των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών και αφήνει περιθώριο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό πολλές από αυτές τις διατάξεις της έχουμε καταψηφίσει κατά τη θεσμοθέτηση τους. Αντί να ασχοληθείτε με τα σοβαρά θέματα της πολιτικής, της πολιτικής σας που μας εκθέτει διεθνώς, φέρνετε μια κωδικοποίηση για να συμπεριλάβετε νέες διατάξεις, όπως για την προστασία των ανηλίκων και να τις περνάτε από το παράθυρο. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.