Προκλητικός ο Παναγιωτόπουλος: «Δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω στοιχεία για τα όπλα στην Ουκρανία»

Προκλητικός για την εν κρυπτώ αποστολή όπλων στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στην σχετική επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, λέγοντας μάλιστα εντελώς απροκάλυπτα ότι… «δεν είναι διατεθειμένος». Αίσθηση προκαλεί η ωμή παραδοχή του ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται πολεμικό υλικό, καθώς έχει ζητηθεί από τη χώρα η αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού, με την απάντηση της Ελλάδας να είναι κάποιες φορές θετική.

Ειδικότερα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε: «Δεν είμαι διατεθειμένος να παραθέσω στοιχεία. Ούτε στη Διαύγεια, βγαίνουν, ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές και δελτία αποστολής».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «μας ζητάνε διάφορα να στείλουμε, σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρχει αποδυνάμωση λέμε ευθαρσώς όχι».

Σχετικά με την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, υποστήριξε πως οι δυο χώρες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, καθώς μένουν να οριστούν οι τεχνικοί όροι. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. Απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με τον χρονισμό της αντικατάστασης προκειμένου να συμφωνήσουμε» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ανακοίνωση συμφωνία, καρφώνοντας την κυβέρνηση.

Δρίτσας: Συνεχίζει η κυβέρνηση να ψεύδεται και να μην απαντά

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησή του τόνισε ότι ο υπουργός δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα.

«Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν. Τι ποσότητες. Με ποιο κόστος. Με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και βέβαια, το μέιζον ερώτημα: γιατί επιμένει να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικούς ανταγωνισμούς, να την καθιστά επισπεύδουσα χώρα και όχι χώρα συμβάλλουσα στην διαπραγματεύσεις και στην ειρήνευση» υπογράμμισε και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση.

Παράλληλα κατέρριψε ως ανυπόστατο το επιχείρημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι «αποθέματα» ή «πλεονάζον υλικό». «Ο μόνος όρος που γνωρίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: «επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά», για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται» ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Δυστυχώς ο κ. υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξουν στάση εκείνος και η Κυβέρνηση, ούτε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία θα προσέλθει μεθαύριο, Τετάρτη» συμπλήρωσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Κατέθεσα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πριν από 14 μέρες, εξαιρετικά επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».

Ο κ. Υπουργός προσήλθε σήμερα αλλά στην πραγματικότητα δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα. Ερωτήματα όχι μόνο δικά μου ή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά όλων των κομμάτων και όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών απέναντι στους οποίους η Κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει πλήρεις και αναλυτικές απαντήσεις.

Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν. Τι ποσότητες. Με ποιο κόστος. Με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και βέβαια, το μέιζον ερώτημα: γιατί επιμένει να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικούς ανταγωνισμούς, να την καθιστά επισπεύδουσα χώρα και όχι χώρα συμβάλλουσα στην διαπραγματεύσεις και στην ειρήνευση.

Επίσης, οφείλει να απαντήσει γιατί η Κυβέρνηση επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται πότε από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, πότε από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, πότε από ουκρανικά tweet, πότε από κάθε άλλη απίθανη ή πιθανή πηγή, ποτέ όμως από την υπεύθυνη Κυβέρνηση.

Δυστυχώς ο κ. Υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξουν στάση εκείνος και η Κυβέρνηση, ούτε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία θα προσέλθει μεθαύριο, Τετάρτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και εδώ, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε επισήμως από τον Πρόεδρο της Βουλής δεσμευτική υποχρεωτική συνεδρίαση κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, αίτημα που υποστηρίχθηκε και από το Κ.Κ.Ε. και από άλλα κόμματα, η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής αρνούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό και να πράξουν το καθήκον τους. Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να μάθει για να κρίνει. Την Τετάρτη είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κοινοβουλευτική μάχη προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνω τέλος, ότι το επιχείρημα του Υπουργού και της Κυβέρνησης ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι «αποθέματα» ή «πλεονάζον υλικό» είναι απολύτως ανυπόστατο, γιατί ο μόνος όρος που γνωρίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: «επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά», για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται. Τέλος πια τα ψέματα και η ανευθυνότητα για τόσο κρίσιμα ζητήματα».

Πηγή: https://thepressproject.gr
6/6/2022