Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών: Δήμος Δελφών – Άνευ Επενδύσεων και άνευ Μέλλοντος

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2021, που παρουσιάστηκε στις 15 Ιουνίου 2022 στην Άμφισσα σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαπιστώσαμε (ανάμεσα σε πολλά άλλα αρνητικά) για ακόμη μια φορά την παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής στο κορυφαίο και άκρως σημαντικό θέμα για τον τόπο μας, που είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Είναι πλέον φανερό σε όλους μας ότι χωρίς εξασφάλιση επενδύσεων, η περιοχή μας θα φθίνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ οι νέοι άνθρωποι θα φεύγουν χωρίς επιστροφή. 

Χαρακτηριστική της πολιτικής στάσης και πρακτικής της σημερινής δημοτικής αρχής είναι η πλήρης εγκατάλειψη της σημαντικής συνεργασίας του Δήμου μας με το «Enterprise Greece».

Ο Οργανισμός «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 2018 υπογράφτηκε ανάμεσα στο «Enterprise Greece» και στον Δήμο Δελφών Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την μελέτη και προετοιμασία της τουριστικής αξιοποίησης δημοτικών και δημόσιων εκτάσεων και υποδομών.

Κεντρικός στόχος της συνεργασίας υπήρξε η περιοχή του «Αη-Γιάννη» της Κίρρας, όπου ο Δήμος μας διαθέτει αρκετά μεγάλες δημοτικές εκτάσεις πλησίον της παραλίας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η ιαματική πηγή «Αγιόνερο». Από τα εξαιρετικά έμπειρα στελέχη του παραπάνω Οργανισμού είχε δηλωθεί δημόσια ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ολοκληρωμένη τουριστική εγκατάσταση (Ξενοδοχείο 5*, Κέντρο Ιαματικής Θεραπείας, Συνεδριακούς χώρους κ.λπ.) με προσέλκυση μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης.

Μάλιστα το «Enterprise Greece» δέσμευσε πίστωση 75.000,00 ευρώ και ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία προκαταρκτικών μελετών μέσα στο 2018, ενώ τα αρχικά παραδοτέα της εργασίας αυτής διατέθηκαν στον Δήμο μας τους πρώτους μήνες του 2019. 

Για την εξέλιξη της υπόθεσης η τότε δημοτική αρχή φρόντισε να δώσει πλήρη εικόνα στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (μεταξύ των οποίων και ο νυν δήμαρχος), με αναλυτική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κυριακοπούλειο της Ιτέας τον Ιανουάριο του 2019 από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Enterprise Greece» κ. Γρηγόριο Στεργιούλη.

Ωστόσο, από την ανάληψη εξουσίας της σημερινής δημοτικής αρχής και έως σήμερα, είναι σαφές ότι δεν έγινε το παραμικρό βήμα εμπρός και ότι η οργανωμένη αυτή προσπάθεια δυστυχώς εγκαταλείφθηκε.

Είναι πραγματικά κρίμα, τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές, να εξαφανίζονται λόγω αδιαφορίας, ανικανότητας ή πολιτικής εμπάθειας.

Είναι ακόμη κρίμα να εγκαταλείπονται πολύτιμες συμμαχίες, που κτίστηκαν με κόπο και στρατηγική και μάλιστα με κεντρικούς εθνικούς φορείς μεγάλης εμβέλειας, όπως το «Enterprise Greece», το οποίο δεν στήριξε μόνο συμβολικά την διαδικασία αυτή, αλλά ανέλαβε την χρηματοδότηση και την αδειοδοτική της προετοιμασία.

Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει και να εξηγήσει δημόσια, για ποιον λόγο εγκατέλειψε το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.  

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να αναλάβουμε άμεσα τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση και ολοκλήρωση επενδύσεων, με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, που είναι άλλωστε και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. 

Επισυνάπτουμε το σχετικό δελτίο Τύπου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου του μνημονίου συνεργασίας (3.3.2018), καθώς και την σχετική απεικόνιση σε ορθοφωτοχάρτη της περιοχής «Αη-Γιάννης» Κίρρας.

< Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου >

Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών