ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φωκίδας: Να θωρακίσουμε τον Ελαιώνα της Άμφισσας και το Δελφικό Τοπίο

7/7/2022

Δελτίο Τύπου

Να θωρακίσουμε τον Ελαιώνα της Άμφισσας και το Δελφικό Τοπίο

Πριν τη φωτιά

Η πυρασφάλεια κάθε κτίσματος/χώρου πρέπει να είναι δεδομένη, για την ασφάλεια όμως κτισμάτων/χώρων σημαντικής αρχαιολογικής – πολιτιστικής αξίας εξυπακούεται ότι (πρέπει να) υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα.

Όσον αφορά τον Ελαιώνα της Άμφισσας, τμήμα του Δελφικού Τοπίου, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει στα χαρτιά μια ιδιαίτερη μέριμνα, σίγουρα όμως δεν υπάρχει εντελώς τίποτε στην πράξη. 

Στη φωτιά

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Τοπικός Κρατικός Μηχανισμός. Για μια ακόμη φορά, κινήθηκαν με κυρίαρχο στοιχείο το… φιλότιμο, που δυστυχώς δεν αρκεί στο να αποφευχθεί η καταστροφή.  

Πυροσβεστική. Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ούτε καλός συντονισμός. Η αυτοθυσία και η εργατικότητα των πυροσβεστών δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και τις αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας. 

ΕΥΔΑΠ. Η παροχή νερού ήταν τραγικά καθυστερημένη.

Εθελοντισμός. Η αρκετά ικανοποιητική ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής θα ήταν μεγαλύτερη και πολύ πιο αποτελεσματική αν ήταν οργανωμένη – προετοιμασμένη εκ των προτέρων.  

Μετά τη φωτιά

Άμεσα. Πολιτικοί – αυτοδιοικητικοί – συνδικαλιστικοί παράγοντες στο πλάι των ιδιοκτητών – παραγωγών ώστε η καταστροφή της περιουσίας τους να μην γίνει καταστροφή της ζωής τους.

Αποκατάσταση του Δελφικού Τοπίου. Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμος να επεξεργαστούν ειδικό σχέδιο αποκατάστασης του κατεστραμμένου τμήματος του Δελφικού Τοπίου και φυσικά να μην μείνουμε στον σχεδιασμό. 

Πανέτοιμοι και αποτελεσματικοί για την επόμενη φλόγα. Πρέπει να κινηθούμε με το ενδεχόμενο ότι αύριο, αλλά και κάθε στιγμή, μπορεί να έχουμε την επόμενη καταστροφική φωτιά. Υπάρχουν τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες και εξειδικευμένοι επιστήμονες που μπορούν να προτείνουν και να σχεδιάσουν για το πώς ο Ελαιώνας θα γίνει πραγματικά ασφαλής. Ας απαιτήσουμε να υπάρξει και η πολιτική βούληση για τη θωράκιση του Δελφικού Τοπίου.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φωκίδας, είμαστε στη διάθεση του Δήμου, της Περιφέρειας και του τοπικού βουλευτή για να συνεισφέρουμε σε ότι αποφασιστεί προς την κατεύθυνση της προστασίας της περιουσίας των παραγωγών, της αποκατάστασης του κατεστραμμένου τμήματος του Δελφικού Τοπίου και στη θωράκισή του από μελλοντικές απειλές. 

Ήδη, επισκέφθηκε τον τόπο μας ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είδε την καταστροφή από κοντά, ενημερώθηκε σχετικά τόσο από μας, όσο και από παραγωγούς και κατοίκους της περιοχής και δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ΚΟ θα κινηθούν άμεσα για να έρθει στη Βουλή η δεινή θέση των παραγωγών και η κατάσταση, η αποκατάσταση και η προστασία του Ελαιώνα της Άμφισσας και του Δελφικού Τοπίου. 

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.