ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φωκίδας: Εργατικό ατύχημα στο Μεταλλείο Βωξίτη IMERYS

6/10/2022

Δελτίο Τύπου

Εργατικό ατύχημα στο Μεταλλείο Βωξίτη IMERYS

Σχεδόν δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα την ημέρα στη χώρα μας και δυστυχώς ακόμα ένας εργαζόμενος προστίθεται στον ματωμένο κατάλογο.

Αυτή τη φορά στη Βάργιανη Φωκίδας, στο Μεταλλείο Βωξίτη IMERYS, όπου μετά από κατάρρευση στοάς ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο κινδύνευσαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού και προτρέπει τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και στην απόδοση των ευθυνών.

Το γεγονός έχει προκαλέσει θλίψη και οργή τόσο στους εργαζόμενους της εταιρείας, όσο και στην τοπική κοινωνία και τα αίτια του τραγικού γεγονότος είναι γνωστά.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων προστασίας  είναι συνήθως η κύρια αιτία των εργατικών ατυχημάτων.

Σε αυτό συμβάλλει επιπλέον η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την υπολειτουργία της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας (ΕΜΝΕ) με κυβερνητικές αποφάσεις, αφού έχει μόνο τρεις επιθεωρητές για όλη την περιοχή. Αποτέλεσμα, να μην γίνονται συχνοί και τακτικοί έλεγχοι στις υπόγειες στοές με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πραγματικότητα στη χώρα μας και η ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα είναι οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αντεργατικός νόμος και “διάλυση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως κυβέρνηση άμεσα θα καταργήσει τον Νόμο Χατζηδάκη, θα προχωρήσει σε επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και θα ενισχύσει την ΕΜΝΕ με ικανό αριθμό επιθεωρητών, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Η δουλειά δεν είναι δουλεία. Είναι δικαίωμα για ευημερία.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ